vrijdag 28 mei 2010

Week 3 (26 mei 2010)



Alweer de derde week van deze opdracht. Na een paar mooie warme dagen is het vandaag weer iets kouder, ongeveer 14 graden en bewolkt.

Wat me vandaag direct opvalt is dat het Fluitenkruid niet meer overheerst. Het Fluitenkruid begint uit te bloeien en de Scherpe boterbloemen schieten de lucht in. De kleuren veranderen hierdoor. Eerst waren groen en wit de overheersende kleur, nu wordt dat groen en geel. De begroeiing is ook weer een stuk dichter geworden. Vooral het riet wordt hoger en voller.

Vandaag heb ik de volgende plantensoorten ontdekt.

1. Riet (Phragmitis australis)


2. Gele lis (Iris pseudacorus)



3. Vogelwikke (Vicia cracca)


4. Gewone berenklauw (Heracleum sphondylium)


5. Speerdistel (Circium vulgare), maar het kan ook een andere distel zijn. Het is moeilijk te zeggen, omdat hij nog niet in bloei staat.



En de volgende dieren heb ik vandaag gezien.

1. Kauw (Corvus monedula)


2. Bladhaantje (Chrysomelidae), maar welke precies weet ik niet. Erg mooie kleurstelling met groene kop en bronskleurig lijf.


3. Watersnuffel (Enallagma cyathigerum), mannetje (blauw)


4. Rood/zwart kevertje


5. Zwartbruine wegmier (Lasius niger)
Wilde niet stil blijven zitten voor de foto.

woensdag 19 mei 2010

Week 2 (18 mei 2010)



Het is vandaag warmer (± 16 graden)en zonniger dan vorige week. Hierdoor vind ik het nog mooier dan de vorige keer. Vooral de verschillende groentinten vallen mij op. Er staat wel een aardige wind, wat het moeilijker maakt om goed scherpe foto's te maken. In vergelijking met vorige week zie ik dat er meer kroos in de sloot is. De begroeiing is nog niet veel dichter geworden.
Ik had me voorgenomen vandaag op zoek te gaan naar insekten en dat is gelukt. Ook had ik me van te voren afgevraagd of ik wel weer andere plantensoorten zou ontdekken. Maar ik heb ervaren dat als je goed kijkt, er heel veel verschillende soorten zijn!

De plantensoorten van deze week:

1. Smalle weegbree (Plantago lanceolata)


2. Rode klaver (Trivolium pratense)
Ik ging twijfelen of ik vorige week niet misschien ook de rode klaver had gezien in plaats van de witte klaver, maar als ik nog eens goed kijk naar de vorm van de bladeren van de klaver die ik vorige week heb gefotografeerd, moet dat toch echt de witte klaver zijn. De klaver op de foto van deze week is volgens mij de rode klaver.


3. Zachte dravik (Bromus hordeaceus)


4. Kropaar (Dactylis glomerata)


5. Grote brandnetel (Urtica dioica)


En de volgende dieren heb ik gezien:

1. Zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata)


2. Snuitkever
Welk soort snuitkever dit precies is, kan ik niet helemaal goed duiden. De foto is daarvoor niet scherp genoeg. Het is waarschijnlijk of de Distelgalsnuitkever (Cleonis pigra) of de Gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus salcatus).


3. Maartse vlieg (Bibio marci)


4. Elzenhaantjes (Agelastica alni)


5. Gewone tuinslak (Cepaea nemoralis)


woensdag 12 mei 2010

Week 1 (11 mei 2010)



Vandaag ben ik begonnen met de opdracht Adoptieterrein. Ik heb een mooi stukje wilde natuur gevonden in de buurt van mijn huis. Het is een stuk sloot met berm aan de rand van een woonwijk. Locatie: Alphen a/d Rijn, Rietveldsepad. Ik heb voor dit terrein gekozen, omdat het dichtbij mijn huis is en daardoor makkelijk bereikbaar. Op het eerste gezicht komt het op mij over als een stuk sloot met gras en onkruid, maar ik ga daar vanaf vandaag met een andere blik naar kijken. Ik hoop vele planten- en diersoorten te zullen ontdekken.

Het is vandaag een droge bewolkte dag, de temperatuur is ongeveer 14 graden.

Ik heb vandaag de volgende plantensoorten ontdekt:

1. De scherpe boterbloem (Ranuculus acris)


2. Paardenbloem (Taraxacum officinale)


3. Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris)


4. Witte klaver (Trifolium repens)


5. Beuk (Fagus sylvatica)


De diersoorten welke ik vandaag heb aangetroffen, zijn de volgende:

1. Knobbelzwaan (Cygnus olor)


2. Wilde eend (Anas platyrhynchos)


3. Meerkoet (Fulica atra)


Overigens wekt de volgende foto van de meerkoeten in actie de verwachting dat er binnenkort meer meerkoetjes rond zullen zwemmen.


4. Verder heb ik een geluidsfragment van een vogel opgenomen. Ik heb de vogel niet gezien, maar mijn man had het vermoeden dat het geluid van een lijster afkomstig zou zijn. Met behulp van www.soortenbank.nl heb ik het geluidsfragment vergeleken met verschillende vogels. Uiteindelijk leek het geluid het meest op dat van de merel (Turdus merula).

De volgende keer ga ik op zoek naar insecten.

Welkom

Welkom op mijn weblog voor Natuuronderwijs.

Op dit weblog vind je informatie over een door mij "geadopteerd" stukje natuurgebied. Gedurende vijf weken volg ik dit stukje natuur om te zien wat er groeit, bloeit en leeft!